Edavki elektronsko davčno poslovanje Grb Republike Slovenije Republika Slovenija Ministrstvo za finance,  Finančna uprava RS   

Slovensko English

Spletni portal za boljše delovanje uporablja piškotke. Z obiskom portala se strinjate z uporabo piškotkov.
POZOR: Ta spletni portal je NEURADEN in namenjen le testiranju!
Dokumenti, oddani na tem portalu, NE BODO obdelani s strani FURS-a. Uradno delujoč spletni portal se nahaja na edavki.durs.si

Navodila za nameščanje komponente za podpisovanje dokumentov

Pomembno

Zaradi varnosti poslovanja upoštevajte varnostna priporočila proizvajalcev programske opreme.

Poskrbite za ustrezno posodobljenost vašega operacijskega sistema ter brskalnikov, ki jih uporabljate.

Pri nekaterih postopkih za uspešno namestitev programske opreme potrebujete administratorske pravice, na kar boste opozorjeni ob nameščanju. V vaši organizaciji vam pri tem lahko pomaga vaš IT oddelek, ostali pa pri nameščanju uporabite uporabniški račun v operacijskem sistemu, ki ima administratorske pravice.

Po prvi namestitvi ali nadgradnji komponente za podpis je priporočljivo brskalnik, ki ga uporabljate, ponovno zagnati.

Če uporabljate enega od zahtevanih operacijskih sistemov ter podprt brskalnik, potem boste ob prvi uporabi oz. nadgradnji komponente za elektronski podpis DigSig v brskalniku samodejno pozvani k njeni namestitvi. Sledite navodilom, ki se izpišejo v brskalniku. Postopek se bo razlikoval glede na operacijski sistem in brskalnik.

 

Za samodejno namestitev ali posodobitev komponente za podpisovanje lahko odprete tudi testno stran, kjer preverite ali imate komponento že nameščeno oz. preverite njeno delovanje.

 

Če se komponenta za podpisovanje v vašem brskalniku ni samodejno namestila ali pa ste naleteli na težave ob podpisovanju dokumentov, hkrati pa ste preverili ali uporabljate zahtevano programsko opremo in preverili morebitne omejitve v delovanju, vam ponujamo nekaj navodil za rešitev težav.

 

Če tudi v teh navodilih ne boste našli ustrezne rešitve, vas prosimo, da se z natančnim opisom napake obrnete na našo podporno službo za tehnično pomoč, kjer vam bomo poskušali pomagati. Prav tako nam lahko posredujete prošnjo za objavo dodatnih navodil, ki jih morda trenutno ni.

 

Operacijski sistem Windows

 

Internet Explorer

 

Komponenta za podpis se v tem brskalniku namesti v obliki razširitve oz. vtičnika (add-on) v tehnologiji ActiveX.

 

Opozorila:

 • V starejših operacijskih sistemih (Windows Vista) boste morda morali spletno stran 'https://edavki.durs.si' dodati med zaupanja vredne strani v brskalniku:
  • en: Tools -> Internet Options -> Security -> Trusted sites -> Sites -> vnos 'https://edavki.durs.si' -> Add.
  • si: Orodja -> Internetne možnosti -> Varnost -> Zaupanja vredna mesta -> Mesta -> vnos 'https://edavki.durs.si' -> Dodaj.
 • Za pravilno delovanje je potrebno uvoziti tudi korensko potrdilo SIGOV-CA v shrambo zaupanja vrednih izdajateljev: Prenos certifikata
  • Certifikat lahko uvozite v:
   • en: Tools -> Internet Options -> Content -> Certificates -> Trusted Root Certification Authorities -> Import -> in sledite navodilom.
   • si: Orodja -> Internetne možnosti -> Vsebina -> Potrdila -> Zaupanja vredni overitelji korenskih potrdil -> Uvozi -> in sledite navodilom.

 

Samodejna namestitev:

 • V primeru, ko se sproži samodejna namestitev, vas portal s slikovnimi navodili pozove k namestitvi ali zagonu omenjene komponente.
 • Dobili boste obvestilo, da komponenta ActiveX za digitalno podpisovanje ni nameščena ali pa morate namestiti novo različico.
 • Pozvani boste, da v opozorilu, ki ga prikaže brskalnik, zaženete namestitev oz. dovolite uporabo komponente.
 • Če vas v procesu nameščanja o tem opozori tudi operacijski sistem Windows, mu dovolite nadaljevanje z namestitvijo.

 

Ročna namestitev:

 • Če samodejna namestitev ni bila uspešna, lahko to opravite tudi z ročnim nameščanjem komponente za podpis.
 • Na vaš računalnik si najprej prenesite enega od namestitvenih paketov, glede na vaš brskalnik:
 • Zaženite namestitveno datoteko in sledite navodilom čarovnika za namestitev programa. Uporabite lahko privzete možnosti ali pa posebej nastavite ciljno mapo za namestitev ter kdo bo komponento za podpis uporabljal. Ko bo program končal z namestitvijo, ga lahko zaprete.
 • Če brskalnika pred nameščanjem niste zaprli, ga sedaj ponovno zaženite oz. ga odprite. Ob prvi uporabi komponente za podpis vas bo brskalnik preko obvestila pozval, da komponento omogočite in jih dovolite zagon.

 

Preverjanje namestitve:

 • Komponenta za podpis bo uspešno nameščena, ko boste na testni strani videli obvestilo o preverjanju komponente 'Komponenta za digitalno podpisovanje je nameščena' ali pa na osebnem portalu že imeli možnost vnosa varnostne kode tik pred podpisovanjem dokumenta.
 • Komponenta za podpis se namesti le ob prvi uporabi ali pa v primeru, ko je na voljo novejša različica. V vseh ostalih primerih bo brskalnik uporabil že nameščeno različico in vas o tem ne bo obveščal.

 

Firefox

 

Komponenta za podpis se v tem brskalniku namesti v dveh korakih, v obliki razširitve oz. vtičnika (extension) ter preko namestitvenega paketa za operacijski sistem Windows.

 

Opozorila:

 • Certifikati za prijavo in uporabo portala eDavki se v Firefox namestijo ločeno od operacijskega sistema Windows. Firefox za to uporablja svojo shrambo za digitalna potrdila.
 • Cerifikate se uvozi v nastavitvah brskalnika - en: Options -> Privacy & Security -> Certificates -> View Certificates -> Your Certificates -> Import -> sledite navodilom za uvoz.
 • Cerifikate se uvozi v nastavitvah brskalnika - si: Možnosti -> Zasebnost in varnost -> Digitalna potrdila -> Preglej digitalna potrdila -> Vaša digitalna potrdila -> Uvozi -> sledite navodilom za uvoz.

 

Samodejna namestitev:

 • V primeru, ko se sproži samodejna namestitev, vas portal s slikovnimi navodili pozove k namestitvi ali zagonu omenjene komponente.
 • Dobili boste obvestilo, da morate namestiti Firefox komponento za elektronsko podpisovanje, ki je sestavljena iz dveh delov in se jo namesti v dveh korakih:
  • V prvem koraku je potrebno preko povezave namestiti Firefox vtičnik. Med samim nameščanjem, ki ga sproži brskalnik, sledite navodilom za namestitev.
  • V drugem koraku pa na svoj računalnik preko povezave prenesete namestitveni paket imenovan 'Podpisovalna aplikacija'. Ta paket je potrebno po prenosu zagnati. Zaženite namestitveno datoteko in sledite navodilom čarovnika za namestitev programa. Uporabite lahko privzete možnosti ali pa posebej nastavite ciljno mapo za namestitev ter kdo bo komponento za podpis uporabljal. Ko bo program končal z namestitvijo, ga lahko zaprete.
 • Ko bosta oba koraka izpolnjena bo komponenta za podpis pripravljena za uporabo. Priporočamo vam, da pred prvo uporabo brskalnik ponovno zaženete.

 

Ročna namestitev:

 • Ročna namestitev se bistveno ne razlikuje od samodejne namestitve. Postopek je enak, le da vam v tem primeru lahko tukaj ponudimo povezave do obeh korakov v namestitvi.
  • V prvem koraku na svoj računalnik prenesete namestitveni paket za Firefox vtičnik, ki je na voljo preko povezave DigSigFFPlugin.xpi. Zaženite namestitveno datoteko in sledite navodilom za namestitev.
  • V drugem koraku pa na svoj računalnik prenesete namestitveni paket imenovan 'Podpisovalna aplikacija', ki je na voljo preko povezave DigSigHost_si.msi ali DigSigHost_en.msi. Ta paket je potrebno po prenosu zagnati. Zaženite namestitveno datoteko in sledite navodilom čarovnika za namestitev programa. Uporabite lahko privzete možnosti ali pa posebej nastavite ciljno mapo za namestitev ter kdo bo komponento za podpis uporabljal. Ko bo program končal z namestitvijo, ga lahko zaprete.
 • Ko bosta oba koraka izpolnjena bo komponenta za podpis pripravljena za uporabo. Priporočamo vam, da pred prvo uporabo brskalnik ponovno zaženete.

 

Preverjanje namestitve:

 • Komponenta za podpis bo uspešno nameščena, ko boste na testni strani videli obvestilo o preverjanju komponente 'Komponenta za digitalno podpisovanje je nameščena' ali pa na osebnem portalu že imeli možnost vnosa varnostne kode tik pred podpisovanjem dokumenta.
 • Komponenta za podpis se namesti le ob prvi uporabi ali pa v primeru, ko je na voljo novejša različica. V vseh ostalih primerih bo brskalnik uporabil že nameščeno različico in vas o tem ne bo obveščal.

 

Chrome

 

Komponenta za podpis se v tem brskalniku namesti v dveh korakih, v obliki razširitve oz. vtičnika (extension) preko Chrome spletne trgovine ter preko namestitvenega paketa za operacijski sistem Windows.

 

Opozorila:

 • Chrome je do različice 44 uporabljal Java komponento za podpisovanje. Z različico 45 pa smo Java komponento zaradi ne-podpore v brskalniku zamenjali z novim Chrome vtičnikom. Navodila, ki sledijo, so pripravljena le za Chrome 45 ali novejši.
 • Del komponente za podpisovanje je na voljo v Chrome spletni trgovini, zato je uspešna namestitev pogojena z dostopom in delovanjem omenjene trgovine, ki je v lasti podjetja Google. V primeru, da bi prišlo do izpada in ne bi bila dostopna, namestitev v tem času ne bo možna.

 

Samodejna namestitev:

 • V primeru, ko se sproži samodejna namestitev, vas portal s slikovnimi navodili pozove k namestitvi ali zagonu omenjene komponente.
 • Dobili boste obvestilo, da morate namestiti Chrome komponento za elektronsko podpisovanje, ki je sestavljena iz dveh delov in se jo namesti v dveh korakih:
  • V prvem koraku je potrebno namestiti Chrome vtičnik, ki vas preko klika na povezavo vodi do Chrome spletne trgovine. V spletni trgovini je potrebno ta vtičnik namestiti v brskalnik. To storite preko povezave 'Dodaj v Chrome / Add to Chrome', nato pa še potrdite namestitev v brskalnik.
  • V drugem koraku pa na svoj računalnik preko povezave prenesete namestitveni paket imenovan 'Podpisovalna aplikacija'. Ta paket je potrebno po prenosu zagnati. Zaženite namestitveno datoteko in sledite navodilom čarovnika za namestitev programa. Uporabite lahko privzete možnosti ali pa posebej nastavite ciljno mapo za namestitev ter kdo bo komponento za podpis uporabljal. Ko bo program končal z namestitvijo, ga lahko zaprete.
 • Ko bosta oba koraka izpolnjena bo komponenta za podpis pripravljena za uporabo. Priporočamo vam, da pred prvo uporabo brskalnik ponovno zaženete.

 

Ročna namestitev:

 • Ročna namestitev se bistveno ne razlikuje od samodejne namestitve. Postopek je enak, le da vam v tem primeru lahko tukaj ponudimo povezave do obeh korakov v namestitvi.
  • V prvem koraku je potrebno namestiti Chrome vtičnik, ki je na voljo v Chrome spletni trgovini preko povezave: Chrome vtičnik/Chrome Extension. V spletni trgovini je potrebno ta vtičnik namestiti v brskalnik. To storite preko povezave 'Dodaj v Chrome / Add to Chrome', nato pa še potrdite namestitev v brskalnik.
  • V drugem koraku pa na svoj računalnik prenesete namestitveni paket imenovan 'Podpisovalna aplikacija', ki je na voljo preko povezave DigSigHost_si.msi ali DigSigHost_en.msi. Ta paket je potrebno po prenosu zagnati. Zaženite namestitveno datoteko in sledite navodilom čarovnika za namestitev programa. Uporabite lahko privzete možnosti ali pa posebej nastavite ciljno mapo za namestitev ter kdo bo komponento za podpis uporabljal. Ko bo program končal z namestitvijo, ga lahko zaprete.
 • Ko bosta oba koraka izpolnjena bo komponenta za podpis pripravljena za uporabo. Priporočamo vam, da pred prvo uporabo brskalnik ponovno zaženete.

 

Preverjanje namestitve:

 • Komponenta za podpis bo uspešno nameščena, ko boste na testni strani videli obvestilo o preverjanju komponente 'Komponenta za digitalno podpisovanje je nameščena' ali pa na osebnem portalu že imeli možnost vnosa varnostne kode tik pred podpisovanjem dokumenta.
 • Komponenta za podpis se namesti le ob prvi uporabi ali pa v primeru, ko je na voljo novejša različica. V vseh ostalih primerih bo brskalnik uporabil že nameščeno različico in vas o tem ne bo obveščal.

 

Operacijski sistem Linux

 

Firefox

 

Komponenta za podpis se v tem brskalniku namesti v treh korakih, v obliki razširitve oz. vtičnika (extension), preko ustreznega namestitvenega paketa za operacijski sistem in namestitve Jave.

 

Opozorila:

 • Komponenta za podpis deluje izključno z Javo podjetja Oracle, zato uporaba ne bo možna, če te Jave ne boste imeli nameščene in aktivirane.

 

Samodejna namestitev:

 • V primeru, ko se sproži samodejna namestitev, vas portal s slikovnimi navodili pozove k namestitvi ali zagonu omenjene komponente.
 • Dobili boste obvestilo, da morate namestiti Firefox komponento za elektronsko podpisovanje, ki je sestavljena iz treh delov in se jo namesti v treh korakih:
  • V prvem koraku je potrebno preko povezave namestiti Firefox vtičnik. Med samim nameščanjem, ki ga sproži brskalnik, sledite navodilom za namestitev.
  • V drugem koraku na svoj računalnik preko povezave prenesete ustrezni namestitveni paket za elektronsko podpisovanje. Namestitven paket je potrebno po prenosu zagnati. Zaženite namestitveno datoteko s 'Software install / Nameščanje programske opreme', ki je del sistema in sledite navodilom za namestitev.
  • V tretjem koraku je potrebno namestiti Javo, ki vas preko klika na povezavo vodi na uradno stran Jave podjetja Oracle. Izbrati je potrebno ustrezen namestitven paket glede na operacijski sistem in ga prenesti na svoj računalnik. Namestitven paket je potrebno po prenosu zagnati. Če sistem omogoča, zaženite namestitveno datoteko s 'Software install/Nameščanje programske opreme', ki je del sistema ali z dvoklikom na datoteko in sledite navodilom za namestitev. Po uspešni namestitvi je potrebno javo aktivirati. Navodila za namestitev Jave in vse potrebne informacije o podprti različici lahko najdete tudi na strani za uporabnike java komponent.
 • Ko bo komponenta za podpis nameščena in jo bo Java zagnala, se bo ta v ustrezni obliki prikazala v brskalniku in vam omogočila podpisovanje.

 

Ročna namestitev:

 • Ročna namestitev se bistveno ne razlikuje od samodejne namestitve. Postopek je enak, le da vam v tem primeru lahko tukaj ponudimo povezave do vseh treh korakov v namestitvi.
 • V prvem koraku na svoj računalnik prenesete namestitveni paket za Firefox vtičnik, ki je na voljo preko povezave DigSigFFPlugin.xpi. Zaženite namestitveno datoteko in sledite navodilom za namestitev.
 • V drugem koraku na svoj računalnik prenesete komponento za elektronsko podpisovanje, ki je na voljo preko povezave DigSigHost.deb ali DigsigHost.rpm. Zaženite namestitveno datoteko glede na operacijski sistem in sledite navodilom za namestitev.
 • V tretjem koraku na svoj računalnik prenesete Javo podjetja Oracle, ki je na voljo preko povezave Java. Zaženite namestitveno datoteko in sledite navodilom za namestitev.
 • Ko bodo vsi koraki izpolnjeni bo komponenta za podpis pripravljena za uporabo. Priporočamo vam, da pred prvo uporabo brskalnik ponovno zaženete.

 

Preverjanje namestitve:

 • Komponenta za podpis bo uspešno nameščena, ko boste na testni strani videli obvestilo o preverjanju komponente 'Komponenta za digitalno podpisovanje je nameščena' ali pa na osebnem portalu že imeli možnost vnosa varnostne kode tik pred podpisovanjem dokumenta.
 • Komponenta za podpis se namesti le ob prvi uporabi ali pa v primeru, ko je na voljo novejša različica. V vseh ostalih primerih bo brskalnik uporabil že nameščeno različico in vas o tem ne bo obveščal.

 

Chrome

 

Komponenta za podpis se v tem brskalniku namesti v treh korakih, v obliki razširitve oz. vtičnika (extension) preko Chrome spletne trgovine, preko ustreznega namestitvenega paketa za operacijski sistem in namestitve Jave.

 

Opozorila:

 • Del komponente za podpisovanje je na voljo v Chrome spletni trgovini, zato je uspešna namestitev pogojena z dostopom in delovanjem omenjene trgovine, ki je v lasti podjetja Google. V primeru, da bi prišlo do izpada in ne bi bila dostopna, namestitev v tem času ne bo možna.
 • Komponenta za podpis deluje izključno z Javo podjetja Oracle, zato uporaba ne bo možna, če te Jave ne boste imeli nameščene in aktivirane.
 • Za podpisovanje dokumenta je potrebno certifikat imeti nameščen v samem brskalniku in isti certifikat tudi v shrambi Java certifikatov. To storite tako, da odprete Java Control Panel -> Security -> Manage Certificates. Odpre se okno 'Certificates' za uvoz digitalnih potrdil. 'Certificate Type' mora biti izbran tako, da kaže na 'Client Authentication'. Preko 'Import' izberite ustrezno digitalno potrdilo in ga uvozite.

 

Samodejna namestitev:

 • V primeru, ko se sproži samodejna namestitev, vas portal s slikovnimi navodili pozove k namestitvi ali zagonu omenjene komponente.
 • Dobili boste obvestilo, da morate namestiti Chrome komponento za elektronsko podpisovanje, ki je sestavljena iz treh delov in se jo namesti v treh korakih:
  • V prvem koraku je potrebno namestiti Chrome vtičnik, ki vas preko klika na povezavo vodi do Chrome spletne trgovine. V spletni trgovini je potrebno ta vtičnik namestiti v brskalnik. To storite preko povezave 'Dodaj v Chrome / Add to Chrome', nato pa še potrdite namestitev v brskalnik.
  • V drugem koraku na svoj računalnik preko povezave prenesete ustrezen namestitveni paket za elektronsko podpisovanje. Namestitven paket je potrebno po prenosu zagnati. Zaženite namestitveno datoteko s 'Software install/Nameščanje programske opreme', ki je del sistema in sledite navodilom za namestitev.
  • V tretjem koraku je potrebno namestiti Javo, ki vas preko klika na povezavo vodi na uradno stran Jave podjetja Oracle. Izbrati je potrebno ustrezen namestitven paket glede na operacijski sistem in ga prenesti na svoj računalnik. Namestitven paket je potrebno po prenosu zagnati. Če sistem omogoča, zaženite namestitveno datoteko s 'Software install/Nameščanje programske opreme', ki je del sistema ali z dvoklikom na datoteko in sledite navodilom za namestitev. Po uspešni namestitvi je potrebno javo aktivirati. Navodila za namestitev Jave in vse potrebne informacije o podprti različici lahko najdete tudi na strani za uporabnike java komponent.
 • Ko bo komponenta za podpis nameščena in jo bo Java zagnala, se bo ta v ustrezni obliki prikazala v brskalniku in vam omogočila podpisovanje. Med samim podpisovanjem boste pozvani k dodatnim vnosom gesla za Java store.

 

Ročna namestitev:

 • Ročna namestitev se bistveno ne razlikuje od samodejne namestitve. Postopek je enak, le da vam v tem primeru lahko tukaj ponudimo povezave do vseh treh korakov v namestitvi.
 • V prvem koraku je potrebno namestiti Chrome vtičnik, ki je na voljo v Chrome spletni trgovini preko povezave: Chrome vtičnik/Chrome Extension. V spletni trgovini je potrebno ta vtičnik namestiti v brskalnik. To storite preko povezave 'Dodaj v Chrome / Add to Chrome', nato pa še potrdite namestitev v brskalnik.
 • V drugem koraku na svoj računalnik prenesete komponento za elektronsko podpisovanje, ki je na voljo preko povezave DigSigHost.deb ali DigsigHost.rpm. Zaženite namestitveno datoteko glede na operacijski sistem in sledite navodilom za namestitev.
 • V tretjem koraku na svoj računalnik prenesete Javo podjetja Oracle, ki je na voljo preko povezave Java. Zaženite namestitveno datoteko in sledite navodilom za namestitev.
 • Ko bodo vsi koraki izpolnjeni bo komponenta za podpis pripravljena za uporabo. Priporočamo vam, da pred prvo uporabo brskalnik ponovno zaženete.

 

Preverjanje namestitve:

 • Komponenta za podpis bo uspešno nameščena, ko boste na testni strani videli obvestilo o preverjanju komponente 'Komponenta za digitalno podpisovanje je nameščena' ali pa na osebnem portalu že imeli možnost vnosa varnostne kode tik pred podpisovanjem dokumenta.
 • Komponenta za podpis se namesti le ob prvi uporabi ali pa v primeru, ko je na voljo novejša različica. V vseh ostalih primerih bo brskalnik uporabil že nameščeno različico in vas o tem ne bo obveščal.

 

Operacijski sistem Mac OS

 

Safari

 

Komponenta za podpis se v tem brskalniku namesti v obliki razširitve oz. vtičnika (add-on) v tehnologiji Java Applet.

Predpogoj za uporabo komponente za podpis v kateremkoli brskalniku je zato ustrezno nameščena in delujoča Java podjetja Oracle.

Navodila za namestitev Jave in vse potrebne informacije o podprti različici lahko najdete na strani za uporabnike java komponent.

 

Opozorila:

 • Komponenta za podpis deluje izključno z Javo podjetja Oracle, zato uporaba ne bo možna, če te Jave ne boste imeli nameščene in aktivirane.
 • V brskalniku je potrebno omogočiti tudi Java vtičnik. To storite tako, da odprete brskalnik in izberete Preferences -> Security -> Plug-in Settings ter omogočite Javo.
 • Zaradi omejitev v delovanju shrambe za shranjevanje digitalnih potrdil Keychain Access, delovanjem Jave in slabe podpore certifikatom v brskalniku Safari, je uporaba portala eDavki možna le z enim, prvo nameščenim certifikatom, ki ga imate shranjenega v shrambi Keychain Access. Prijava v portal je sicer možna tudi z ostalimi certifikati, če jih imate več, toda podpisovanje dokumentov ne bo uspelo. V tem primeru boste v trenutku podpisa dobili obvestilo, da vaše digitalno potrdilo ne obstaja v shrambi potrdil. Priporočamo vam uporabo brskalnika Firefox, ki teh omejitev nima.
 • Dodatna pojasnila pri uporabi digitalnih potrdil v brskalniku Safari:
  • Ob prijavi v portal ali ob podpisovanju je potrebno pri izbranem digitalnem potrdilu (certifikatu) dovoliti dostop do zasebnega ključa iz shrambe Keychain.
  • Če se prvič prijavljate v portal eDavki, potem boste ob prvi izbiri certifikata za vstop, tega morali večkrat potrditi oz. izbrati. Brskalnik Safari si namreč ne zapomni vaše izbire ob vstopu v portal, zato boste ob prvi uporabi večkrat pozvani k izbiri certifikata, ko se boste premikali po različnih straneh portala eDavki. Vedno izberite istega, sicer vstop v portal ne bo več mogoč.
  • Vse vaše (prve) izbire certifikata ob prvi uporabi pa se bodo za vse nadaljnje dostope do portala shranile v shrambo z digitalnimi potrdili Keychain Access v operacijskem sistemu Mac OS. Podatki bodo shranjeni kot 'Identity Preference'. Dokler bodo ti zapisi v shrambi prisotni, boste ob vsakem naslednjem obisku portala eDavki samodejno prijavljeni s certifikatom, s katerim ste ustvarili ta zapis. Če boste želeli uporabiti drug certifikat, vam priporočamo, da pobrišete vse zapise 'Identity Preference' vezane na portal eDavki.

 

Samodejna namestitev:

 • V primeru, ko se sproži samodejna namestitev, vas portal s slikovnimi navodili pozove k namestitvi ali zagonu omenjene komponente.
 • Ob predpogoju, da ste ustrezno namestili in aktivirali Javo, bo brskalnik sprožil nameščanje komponente.
 • Ker brskalnik privzeto onemogoča zagon Java aplikacij, boste ob prvi uporabi s strani brskalnika pozvani ali dovolite uporabo Java komponente na portalu eDavki. Izberite možnost, ki dovoljuje uporabo. Priporočamo vam tudi, da izberete možnost, da si to nastavitev brskalnik zapomni.
 • V nadaljevanju se bo v ozadju zagnala Java, ki bo pričela najprej s prenosom komponente na vaš na računalnik, nato pa bo to komponento zagnala in podpisovanje bo mogoče.
 • Med samim nameščanjem boste s strani Jave pozvani k dovoljenju za zagon komponente za podpisovanje DigSig. Dovolite ji zagon. Priporočamo vam tudi, da izberete možnost, da zaupate aplikacijam podjetja Comtrade, tako da ob naslednji uporabi k temu ne boste več pozvani.
 • Ker se ta postopek zgodi izven brskalnika, lahko pride do počasnosti pri nameščanju za katerega skrbi Java, zato vam priporočamo, da počakate nekaj trenutkov ali minut.
 • Ko bo komponenta za podpis nameščena in jo bo Java zagnala, se bo ta v ustrezni obliki prikazala v brskalniku in vam omogočila podpisovanje.

 

Ročna namestitev:

 • V primeru, ko komponenta za svoje delovanje uporablja Javo, ročna namestitev ni možna.

 

Preverjanje namestitve:

 • Komponenta za podpis bo uspešno nameščena, ko boste na testni strani videli obvestilo o preverjanju komponente 'Komponenta za digitalno podpisovanje je nameščena' ali pa na osebnem portalu že imeli možnost vnosa varnostne kode tik pred podpisovanjem dokumenta.
 • Komponenta za podpis se namesti le ob prvi uporabi ali pa v primeru, ko je na voljo novejša različica. V vseh ostalih primerih bo brskalnik uporabil že nameščeno različico in vas o tem ne bo obveščal.

 

Firefox

 

Komponenta za podpis se v tem brskalniku namesti v treh korakih, v obliki razširitve oz. vtičnika (extension), preko ustreznega namestitvenega paketa za operacijski sistem in namestitve Jave.

 

Opozorila:

 • Komponenta za podpis deluje izključno z Javo podjetja Oracle, zato uporaba ne bo možna, če te Jave ne boste imeli nameščene in aktivirane.
 • Ker brskalnik za delovanje uporablja svojo shrambo za certifikate, trenutno edini omogoča, da portal eDavki na Mac sistemih lahko uporabljate z več različnimi certifikati za prijavo oz. podpisovanje dokumentov.
 • Če boste imeli z nalaganjem komponente za podpis težave oz. se ta ne bo namestila, vas prosimo, da pobrišete začasne datoteke, ki jih uporablja Java:
  • Odprite Oracle Java Plugin Control Panel tako da v System Preferences kliknite na ikono Java.
  • Izberite General -> Temporary Internet Files -> Settings -> Delete Files -> in izberite vse možnosti ter OK.

 

Samodejna namestitev:

 • V primeru, ko se sproži samodejna namestitev, vas portal s slikovnimi navodili pozove k namestitvi ali zagonu omenjene komponente.
 • Dobili boste obvestilo, da morate namestiti Firefox komponento za elektronsko podpisovanje, ki je sestavljena iz treh delov in se jo namesti v treh korakih:
  • V prvem koraku je potrebno preko povezave namestiti Firefox vtičnik. Med samim nameščanjem, ki ga sproži brskalnik, sledite navodilom za namestitev.
  • V drugem koraku na svoj računalnik preko povezave prenesete namestitveni paket za elektronsko podpisovanje. Namestitven paket je potrebno po prenosu zagnati in slediti navodilom za namestitev.
  • V tretjem koraku je potrebno namestiti Javo, ki vas preko klika na povezavo vodi na uradno stran Jave podjetja Oracle. Izbrati je potrebno ustrezen namestitven paket glede na operacijski sistem in ga prenesti na svoj računalnik. Namestitven paket je potrebno po prenosu zagnati in slediti navodilom za namestitev. Navodila za namestitev Jave in vse potrebne informacije o podprti različici lahko najdete tudi na strani za uporabnike java komponent.
 • Ko bo komponenta za podpis nameščena in jo bo Java zagnala, se bo ta v ustrezni obliki prikazala v brskalniku in vam omogočila podpisovanje.

 

Ročna namestitev:

 • Ročna namestitev se bistveno ne razlikuje od samodejne namestitve. Postopek je enak, le da vam v tem primeru lahko tukaj ponudimo povezave do vseh treh korakov v namestitvi.
  • V prvem koraku na svoj računalnik prenesete namestitveni paket za Firefox vtičnik, ki je na voljo preko povezave DigSigFFPlugin.xpi. Zaženite namestitveno datoteko in sledite navodilom za namestitev.
  • V drugem koraku na svoj računalnik prenesete komponento za elektronsko podpisovanje, ki je na voljo preko povezave DigSigHost.pkg. Zaženite namestitveno datoteko in sledite navodilom za namestitev.
  • V tretjem koraku na svoj računalnik prenesete Javo podjetja Oracle, ki je na voljo preko povezave Java. Zaženite namestitveno datoteko in sledite navodilom za namestitev.
 • Ko bodo vsi koraki izpolnjeni bo komponenta za podpis pripravljena za uporabo. Priporočamo vam, da pred prvo uporabo brskalnik ponovno zaženete.

 

Preverjanje namestitve:

 • Komponenta za podpis bo uspešno nameščena, ko boste na testni strani videli obvestilo o preverjanju komponente 'Komponenta za digitalno podpisovanje je nameščena' ali pa na osebnem portalu že imeli možnost vnosa varnostne kode tik pred podpisovanjem dokumenta.
 • Komponenta za podpis se namesti le ob prvi uporabi ali pa v primeru, ko je na voljo novejša različica. V vseh ostalih primerih bo brskalnik uporabil že nameščeno različico in vas o tem ne bo obveščal.

 

Chrome

 

Komponenta za podpis se v tem brskalniku namesti v treh korakih, v obliki razširitve oz. vtičnika (extension) preko Chrome spletne trgovine, preko ustreznega namestitvenega paketa za operacijski sistem in namestitve Jave.

 

Opozorila:

 • Del komponente za podpisovanje je na voljo v Chrome spletni trgovini, zato je uspešna namestitev pogojena z dostopom in delovanjem omenjene trgovine, ki je v lasti podjetja Google. V primeru, da bi prišlo do izpada in ne bi bila dostopna, namestitev v tem času ne bo možna.
 • Komponenta za podpis deluje izključno z Javo podjetja Oracle, zato uporaba ne bo možna, če te Jave ne boste imeli nameščene in aktivirane.

 

Samodejna namestitev:

 • V primeru, ko se sproži samodejna namestitev, vas portal s slikovnimi navodili pozove k namestitvi ali zagonu omenjene komponente.
 • Dobili boste obvestilo, da morate namestiti Chrome komponento za elektronsko podpisovanje, ki je sestavljena iz treh delov in se jo namesti v treh korakih:
  • V prvem koraku je potrebno namestiti Chrome vtičnik, ki vas preko klika na povezavo vodi do Chrome spletne trgovine. V spletni trgovini je potrebno ta vtičnik namestiti v brskalnik. To storite preko povezave 'Dodaj v Chrome / Add to Chrome', nato pa še potrdite namestitev v brskalnik.
  • V drugem koraku na svoj računalnik preko povezave prenesete namestitveni paket za elektronsko podpisovanje. Namestitven paket je potrebno po prenosu zagnati in slediti navodilom za namestitev.
  • V tretjem koraku je potrebno namestiti Javo, ki vas preko klika na povezavo vodi na uradno stran Jave podjetja Oracle. Izbrati je potrebno ustrezen namestitven paket glede na operacijski sistem in ga prenesti na svoj računalnik. Namestitven paket je potrebno po prenosu zagnati in slediti navodilom za namestitev. Navodila za namestitev Jave in vse potrebne informacije o podprti različici lahko najdete tudi na strani za uporabnike java komponent.
 • Ko bo komponenta za podpis nameščena in jo bo Java zagnala, se bo ta v ustrezni obliki prikazala v brskalniku in vam omogočila podpisovanje. Med samim podpisovanjem boste pozvani k dodatnim vnosom gesla za Java store.

 

Ročna namestitev:

 • Ročna namestitev se bistveno ne razlikuje od samodejne namestitve. Postopek je enak, le da vam v tem primeru lahko tukaj ponudimo povezave do vseh treh korakov v namestitvi.
  • V prvem koraku je potrebno namestiti Chrome vtičnik, ki je na voljo v Chrome spletni trgovini preko povezave: Chrome vtičnik/Chrome Extension. V spletni trgovini je potrebno ta vtičnik namestiti v brskalnik. To storite preko povezave 'Dodaj v Chrome / Add to Chrome', nato pa še potrdite namestitev v brskalnik.
  • V drugem koraku na svoj računalnik prenesete komponento za elektronsko podpisovanje, ki je na voljo preko povezave DigSigHost.pkg. Zaženite namestitveno datoteko glede na operacijski sistem in sledite navodilom za namestitev.
  • V tretjem koraku na svoj računalnik prenesete Javo podjetja Oracle, ki je na voljo preko povezave Java. Zaženite namestitveno datoteko in sledite navodilom za namestitev.
 • Ko bodo vsi koraki izpolnjeni bo komponenta za podpis pripravljena za uporabo. Priporočamo vam, da pred prvo uporabo brskalnik ponovno zaženete.

 

Preverjanje namestitve:

 • Komponenta za podpis bo uspešno nameščena, ko boste na testni strani videli obvestilo o preverjanju komponente 'Komponenta za digitalno podpisovanje je nameščena' ali pa na osebnem portalu že imeli možnost vnosa varnostne kode tik pred podpisovanjem dokumenta.
 • Komponenta za podpis se namesti le ob prvi uporabi ali pa v primeru, ko je na voljo novejša različica. V vseh ostalih primerih bo brskalnik uporabil že nameščeno različico in vas o tem ne bo obveščal.

 

POZOR: Ta spletni portal je NEURADEN in namenjen le testiranju!
Dokumenti, oddani na tem portalu, NE BODO obdelani s strani FURS-a. Uradno delujoč spletni portal se nahaja na edavki.durs.si